Openbaar Groen & Bloemen
Door zorgvuldig graszaad te kiezen en te implementeren, kunnen openbare groene ruimtes niet alleen mooi worden aangelegd, maar ook duurzaam en veerkrachtig zijn tegen verschillende omgevingsfactoren.
Het doel is om een aantrekkelijke en functionele leefomgeving te creëren voor de gemeenschap.
Kies hieronder uit onze zorgvuldig geselecteerde topmengsels!
DLF® RECREA Master® +ProNitro® | Gazon en Recreatie | Zak
DLF® LAWN Master® +GroMax® | Gazon en Recreatie | Zak
DLF® DIJKEN Master® +4turf® +4salt® | Graszaad voor Dijken en Taluds | Zak
Green Star® SCHADUWRIJK/Solarpark | Zak
DLF® B3 Bermen Master® +4salt® | Zak
Green Star® LANDGOED | Zakgoed
DLF® EXTRA Master® +GrowMax® +4salt® | voor Gazon en Recreatie | Zak
Green Star® RECREATIE 1 mengsel | Zak
DLF® RESCUE Master® Accelerator | SOS voor Gazon en Recreatie | Zak
DLF® BOOMGAARD Master® | 45% Engels +55% Veldbeemd | +GroMax® | Zakgoed
DLF® Talud & Bermenmix | Zak
DLF® Parkbloemen | 30 eenjarige bloemen | 1 kg
Bloemenmengsels voor meer biodiversiteit
Wat is biodiversiteit?
Biodiversiteit staat voor de verscheidenheid aan soorten, dus dieren, planten, micro-organismen en ecosystemen. Op dit moment staat de wereldwijde biodiversiteit onder druk: de verscheidenheid aan soorten neemt af. Dit is een probleem omdat de afname van biodiversiteit een kettingreactie van andere problemen veroorzaakt, hierbij kun je denken aan de toename van ziektes en plagen, bodemerosie en een verminderde bodemvruchtbaarheid.
Hoe kun je de biodiversiteit bevorderen?
Een manier waarop je als groenbeheerder de biodiversiteit kunt stimuleren is door het inzaaien van bloemenmengsels. Een variatie aan bloemen en kruiden vormt een voedselbron en schuilplaats voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten. Daarnaast doen bloemen het erg goed op arme, schrale gronden. Ze activeren hier het bodemleven, en dragen zo dus ook bij aan de ondergrondse biodiversiteit. Bloemen zijn zeer onderhoudsarm. Ze hoeven niet bemest, gemaaid of beregend te worden. Weinig onderhoud komt ook de biodiversiteit weer ten goede: het leven onder en boven de grond wordt zo min mogelijk verstoord.
Meer biodiversiteit met bloemenmengsels van DLF
DLF heeft dit jaar het bloemenpakket vernieuwd. Wij bieden vier verschillende bloemenmengsels aan, elk met zijn eigen toepassing, maar allemaal gericht op het stimuleren van de biodiversiteit. Zo zorgt DLF Parkbloemen met dertig verschillende soorten voor mooie, vrolijke en biodiverse bloemenstroken in de stad. DLF Bermbloemen bestaat uit 25 meerjarige soorten voor stevige, ecologische bermen. Door bermen in te zaaien met een gras-bloemenmengsel wordt het mogelijk om ecologisch bermbeheer te passen. Hierbij wordt niet of nauwelijks gemaaid waardoor een belangrijk leefgebied voor bijen en andere insecten ontstaat. DLF Akkerbloemen is een mengsel dat speciaal is samengesteld met één-jarige bloemen en kruiden om de biodiversiteit op akkerranden te vergroten. Tot slot bieden wij DLF Bijenbloemen aan. Dit is een mengsel van veertig verschillende éénjarige en meerjarige soorten waar bijen dol op zijn. Er is gekozen voor een grote variatie aan bloemen en kruiden met verschillende bloeimomenten, zo is er vanaf het vroege voorjaar tot het einde van de herfst genoeg nectar te vinden voor de bij.
Openbaar groen en recreatie
Graszaad in openbaar groen speelt een cruciale rol bij het creëren van aantrekkelijke en duurzame groene ruimtes. Hier zijn enkele belangrijke aspecten en overwegingen met betrekking tot het gebruik van graszaad in openbaar groen:
-
Soorten Graszaden:
- Siergrassen: Voor openbaar groen is het vaak wenselijk om siergrassen te gebruiken die visueel aantrekkelijk zijn en goed gedijen in stedelijke omgevingen.
- Duurzaamheid: Kies voor grassoorten die bestand zijn tegen veelvoorkomende stressfactoren zoals betreding, vervuiling en schaduw.
-
Milieubewuste Keuzes:
- Lage Onderhoudsbehoeften: Selecteer grassoorten die weinig onderhoud vereisen, zoals minder frequent maaien en minimale waterbehoeften, wat gunstig is voor openbaar groen.
- Ecologische diversiteit: Overweeg het gebruik van mengsels met verschillende grassoorten en mogelijk andere planten om ecologische diversiteit te bevorderen.
-
Duurzaamheid en Weerstand:
- Ziekteresistentie: Kies grasvariëteiten die resistent zijn tegen veelvoorkomende ziekten om de algehele gezondheid van het openbaar groen te waarborgen.
- Betredingstolerantie: Voor parken en recreatiegebieden is het belangrijk om grassoorten te kiezen die bestand zijn tegen betreding en speelactiviteiten.
-
Esthetische Overwegingen:
- Kleur en Textuur: Overweeg het visuele aspect van het gras, inclusief kleur en textuur, om een aantrekkelijk uiterlijk te creëren dat past bij de omgeving en de beoogde uitstraling.
-
Waterbesparing:
- Droogtebestendigheid: Selecteer grassoorten die goed gedijen bij lagere waterhoeveelheden om waterbesparing te bevorderen en de duurzaamheid van openbaar groen te vergroten.
-
Onderhoudsprogramma's:
- Maai- en Onderhoudsschema's: Ontwikkel een doordacht maai- en onderhoudsschema om een gezond grasoppervlak te behouden en de visuele aantrekkingskracht te vergroten.
-
Ecologische Duurzaamheid:
- Inheemse Soorten: Overweeg het gebruik van inheemse grassoorten om de lokale biodiversiteit te ondersteunen en het openbaar groen beter te integreren in het natuurlijke ecosysteem.